El Senyor Asul

Crítiques literàries i comentaris sobre llibres

Apollinaire, immoral descarat

Posted by Senyor Asul a 10/01/2011


Wilhelm Apollinaris de Kostrowitzky, artísticament conegut com Guillaume Apollinaire, fou un poeta francès fundador del surrealisme. Va escriure la primera obra de teatre que s’inclou dins d’aquest moviment, i té diversos reculls de contes. Adesiara ha publicat, per primer cop en català, un d’aquests reculls: «L’heresiarca i Cia.». En ell hi trobem 25 sòlids relats que combinen referències culturals panaeuropees i referències religioses amb el gènere fantàstic, protagonitzats per personatges pietosos i per criminals despietats.

La majoria de contes estan narrats en primera persona, ja sigui amb el narrador com a protagonista o, més freqüentment, com a introductor d’un fet o d’un personatge. Aquest narrador no s’identifica mai, però un petit detall –en un moment donat, un dels personatges felicita el narrador per el primer dels relats del llibre– indica que es tracta del mateix autor. Aquest punt de realisme permet a Apollinaire de fer aparèixer els esdeveniments fantàstics amb naturalitat.

Capellans, monjos, bisbes, pelegrins… «L’heresiarca i Cia.» n’és plena. Ara bé, no és aconsellable per als creients fervorosos. L’obra és d’una immoralitat descarada, i l’autor carrega la seva sàtira especialment contra l’església catòlica. Per una banda, aquests membres de la clerecia són ridiculitzats en els seus dogmes o en la seva hipocresia.

Per l’altra, hi ha personatges que assassinen, que corrompen i que roben. Lluny de ser castigats, aquests acaben indemnes; de vegades, fins i tot, els seus pecats els porten a fer miracles i a ser candidats a sants, o a refundar el cristianisme.

El primer dels contes marca la via d’aquest capgirament de pecats i de virtuts. “El passant de Praga” reprèn la llegenda del jueu errant, aquell israelita que menysprea Jesucrist (la història varia segons la versió) i al qual el Messies condemna a caminar sense descans fins al seu proper retorn. Aquí, però, la desgràcia és convertida en una benedicció, i aquest pecador pot entregar-se a una vida dissipada gràcies al favor diví.

«L’heresiarca i Cia.» és recomanable per a aquelles persones amb un mínim interès per la cultura general, o per les institucions eclesiàstiques en concret. Els relats són bons, prou rodons, tot i que la crítica al catolicisme ha quedat superada, com a mínim pel que fa a la majoria de la població. L’atac a la infal·libilitat del Papa o a l’eucaristia és precís, però perd força ja que han deixat de formar part de la creença popular majoritària.

Títol: L’heresiarca i Cia. (L’Hérésiarque et Cie)
Autor: Apollinaire, Guillaume
Traductora: Galobardes i Tuneu, Elisenda
Editorial: Adesiara
Col·lecció: D’ací i d’allà
Llengua original: Francès
Any: 2010 (1910)
Pàgines: 232
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: