El Senyor Asul

Crítiques literàries i comentaris sobre llibres

Una casa a Flòrencia

Posted by Senyor Asul a 29/11/2010


Amor, passió, matrimoni i amistat s’entrecreuen i se separen a Una casa a Florència (Viena Editorial), una novel·la curta, de W. Somerset Maugham, de tints romàntics amb una trama tenyida de negre. Situada a final dels anys trenta, una jove vidua anglesa està passant uns dies en una bonica vila florentina. A aquesta localització de postal s’hi suma la proposta de matrimoni inicial per part d’un important ambaixador, i també les festes de l’alta societat.

Tot plegat un paisatge burgès i superficial, on els personatges viuen en aquesta bombolla de gent rica. Bé, no tots, només els anglòfons; als italians se’ls reserva una presència més aviat testimonial i situats en un nivell social inferior. La situació s’enfosqueix quan el terra de l’habitació de la protagonista queda tacat de sang després d’un encontre esporàdic.

No hi trobarem una gran història, ni un treballat estudi psicològic dels personatges. Una casa a Florència és una novel·la lleugera, escrita amb agilitat, que es llegeix amb facilitat. Aconsegueix perfectament fer el pas des de els episodis romàntics inicials a l’enterboliment de la novel·la negra, narrada amb tocs hitchcockians. Sí se li pot retreure falta de profunditat i d’ambigüitat, amb uns personatges que diuen tot el que són, són tot el que diuen, i una trama molt marcada (ni Txèkhov hauria fet sortir el revòlver tantes vegades).

Títol: Una casa a Florència (Up to the villa)
Autor: W. Somerset Maugham
Traductor: Julià de Jòdar
Editorial: Viena Edicions
Idioma original: Anglès
Any: 2010 (1941)
Pàgines: 140

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: